Blijf in beweging

Mijn dochtertje volgt alles wat beweegt. Een fietser die langskomt, spelende kinderen, een vogel in de lucht: ook al moet ze haar nek verdraaien om het te kunnen zien, alles wat beweegt is het meest interessant dus dat volgt ze.

Blijf als bedrijf ook in beweging: laat zien dat er wat gebeurt binnen je bedrijf en trek zo de aandacht! Want ook wij zijn zo ingesteld: beweging trekt aan. Het is niet voor niets dat er op veel websites steeds vaker filmpjes te zien zijn in plaats van foto’s en teksten. Maar ook niet-visueel trekt beweging de aandacht: een bedrijf waar je nooit iets van hoort raakt in de vergetelheid.

Nieuwsbrief of blog
Een website waar nooit iets nieuws op staat is voor je (bestaande en potentiële) klanten en relaties niet interessant om vaak op te kijken. Door een nieuwsbrief te versturen met nieuwtjes of door een blog op je website maak kom je weer even onder de aandacht bij je doelgroep. Wie weet waar dat toe kan leiden…

Posted in Algemeen | Leave a comment

In een flits herkennen

Herkenbaar
Pasgeboren baby’s kunnen nog niet kijken, zoals wij dat doen. Baby’s zijn al wel snel op gezichten gefocust, die vinden ze interessant. Daarom zijn gezichten ook makkelijk te herkennen door drie punten en een streepje. Dat is ook hoe kleine kinderen een gezicht tekenen: een abstract geheel. Toch is het voor iedereen snel herkenbaar; je ziet al snel dat het een gezicht voor moet stellen.

Maakt jouw bedrijf gebruik van buitenreclame? Misschien heb je wel eens A0-posters langs de weg staan? Of wellicht maakt je bedrijf reclame in bushokjes? Zorg dan voor herkenning!

In één oogopslag
Als automobilisten langs een bord komen zien ze uw reclame in een flits. Zorg dus voor duidelijke foto’s zonder onnodige elementen of drukke achtergronden. Zorg ook voor korte teksten, want de automobilist heeft niet de tijd om veel te lezen. Zorg dat er iets opstaat wat de aandacht trekt of maak gebruik van opvallende kleuren. Zo vraag je in eerste instantie de aandacht en zorg je er vervolgens voor dat de kijker snel ziet waar het om gaat omdat hij het herkent. In één oogopslag moet de boodschap duidelijk zijn.

Ook benieuwd hoe jouw bedrijf buitenreclame het beste in kan zetten? Wij helpen je graag verder.

Posted in Algemeen | Leave a comment

Bordje leeg

Mijn dochtertje is nieuwsgierig. Ze wil alles meemaken wat er om haar heen gebeurt. Maar dan komt er eten… meteen is ze een en al aandacht! Totdat ze weer iets hoort of iets anders ziet bewegen; dan is ze de focus op het eten direct alweer kwijt. Nu snap ik waarom een lepeltje al snel in een autootje met allerlei geluidjes verandert: dan blijft het eten interessant totdat het bordje leeg is.

We hebben het tegenwoordig druk. Het was een gouden zet om bij treinstations een krant op tabloidformaat uit te geven. In die kranten staan korte stukjes tekst met duidelijke koppen. Het stuk dat reizigers in de trein zitten, kunnen ze net een overzicht krijgen van het belangrijkste nieuws. Geen diepgaande achtergrondartikelen en lange lappen tekst.

Vanaf dat moment gingen veel kranten over naar hetzelfde formaat. Ook in de landelijke dagbladen kwamen veel korte tekstjes, toepasselijke foto’s en hele duidelijke koppen, zodat de lezers makkelijk de koppen kunnen snellen. Op een paar onderwerpen wordt dieper in gegaan.

Tekst op website
Op internet is dit nog veel meer het geval. Mensen zoeken naar informatie en willen deze informatie zo snel mogelijk vinden. Let er daarom op dat je op jouw website kort en bondig bent: gebruik niet teveel tekst. Waarom komt de bezoeker naar de website? Wat wil je de bezoeker laten doen? Combineer deze twee zaken en maak je website klaar voor de haastige bezoeker: zorg dat hij snel vindt wat hij zoekt en dat hij dan meteen aangezet wordt tot het maken van een afspraak of het kopen van jouw product of het inschrijven voor jouw nieuwsbrief.

De internetgebruiker is net een baby: hij kan zich niet lang concentreren en zit dus niet te wachten op lange lappen tekst. Niet op je website, niet in je blogs en ook niet in je nieuwsbrief. Dus zorg voor ‘een autootje’ op de website of in je nieuwsbrief en houd de aandacht van de lezer vast totdat ‘het bordje’ leeg is!

Posted in Algemeen | Leave a comment

Woorden en daden horen bij elkaar

Ik kan me zo voorstellen dat mijn dochtertje straks woordjes leert. Dan kunnen we eindelijk écht gaan communiceren! Nee, nee, ik hoor de verhalen nu al van anderen… Te pas en te onpas gaat ze dan de nieuw geleerde woorden gebruiken. “Au, buik” zegt ze dan wijzend naar haar voet. Tja, die keer daarvoor had ze waarschijnlijk echt pijn in haar buik…

Communiceren is één, maar duidelijk communiceren is van een heel andere orde! Zoals mijn dochtertje moet leren om gebaren en woorden op de juiste manier te gebruiken, is het voor bedrijven die communiceren niet anders. Een prachtige folder en een fantastische website hebben is één, maar de spectaculaire plaatjes en mooi geschreven woorden daadwerkelijk waarmaken is misschien nog wel veel belangrijker!

Op de website van jouw bedrijf staat dat het milieubewust opereert? Zet het er niet op omdat het iets is wat tegenwoordig goed verkoopt maar maak het waar! Zorg voor leuke personeelsregelingen die erbij passen, zoals een energiezuinige leaseauto. Maak de medewerkers echt enthousiast om mee te doen: afval scheiden, lampen uit, minder water gebruiken.

Bij jouw bedrijf staat persoonlijk contact hoog in het vaandel? Stuur dan ook een persoonlijke brief in plaats van een standaard mailing. Benader je klanten niet alleen via e-mail, maar bel ze ook eens op of ga gewoon langs. Anders wijst jouw klant straks naar een voet in plaats van naar de buik en schopt je met een flinke trap de deur uit.

Posted in Algemeen | Leave a comment

Een taal die niemand spreekt

Mijn dochtertje brabbelt inmiddels in haar eigen taaltje. Hele verhalen vertelt ze aan haar knuffelleeuw of aan ieder ander die toevallig in de buurt is. Ik brabbel terug in haar taaltje (of iets wat daarop lijkt) en leuk dat ze het vindt! Ik heb geen idee wat ik zeg en wat zij ervan maakt, maar communiceren doen we!

Er zit vooruitgang in maar echt handig is het nog niet, we schieten er weinig mee op, want elkaar begrijpen doen we niet. Als we maar plezier hebben, nietwaar?

Plezier hebben is ook belangrijk in het werk. Als je met passie je werk doet, straal je plezier uit. Jij bent enthousiast, je werk ziet er goed uit en je (potentiële) klant gaat hier vanzelf in mee en wordt ook enthousiast. Let hier dan ook op in je communicatie-uitingen. Maak er geen standaard verhaal van; spreek je eigen taal en laat je passie er maar vanaf spatten!

Posted in Algemeen | Leave a comment

Over lachen gesproken

De laatste tijd lacht mijn dochter veel. Ze lacht als ze iemand ziet die ze aardig vindt en als ze in de box aan het spelen is. Zo kan ik in een oogopslag zien dat het goed met haar gaat en dat ze blij is. Dat het nog geen tijd is om haar luier te verschonen of haar te voeden. Een blik is voldoende. Dat is nog eens communiceren!

Zo kan het ook in jouw communicatie. Het is echt waar: een beeld zegt meer dan duizend woorden. De juiste beelden gebruiken in je communicatie-uitingen kan je klanten in een oogopslag duidelijk maken waar jouw bedrijf voor staat. Bij sommige communicatiemiddelen, zoals een website, is een foto of video een sterke manier om snel een boodschap over te brengen of aandacht te trekken. Zeker in deze tijd waarin we allemaal ‘druk, druk, druk’ zijn, is dit erg belangrijk.

Posted in Algemeen | Leave a comment

Non-verbale communicatie: wees je ervan bewust

Het is een paar maanden later: mijn dochtertje huilt.
Schone luier? Check.
Gegeten? Check.
Speentje? Check.
Speeltje? Check.

Wat nu? Inmiddels kan mijn baby ook lachen, dingen vastpakken en zelf goed haar nek overeind houden. Gewoon zeggen wat er aan de hand is, is er echter nog niet bij. Toch verraadt mijn dochtertje zichzelf onbewust en waarschijnlijk ook ongewenst. Als ik de kamer binnen kom lopen, is het huilen over en breekt een brede lach door…
Aandacht van mama? Check. Dat was het probleem!

Zonder het zelf te weten gebruikt mijn dochtertje non-verbale communicatie. Door haar lach weet ik dat er eigenlijk niets meer aan de hand is, dan dat ze aandacht wil. Ze heeft er een manier van communiceren bij geleerd: gezichtsuitdrukkingen. Nu nog leren hoe haar gezichtsuitdrukkingen door mij geïnterpreteerd worden en ze op het juiste moment te gebruiken…

Gelukkig ben jij wel volwassen genoeg om je bewust te zijn van je gebaren en uitdrukkingen. Let er daarom ook op wanneer je een afspraak hebt met een klant of leverancier. Wees eerlijk en beloof geen dingen die je niet waar kunt maken; grote kans dat je gesprekspartner anders door heeft dat er iets niet klopt of op zijn minst er een ongemakkelijk gevoel aan overhoudt.

Posted in Algemeen | Leave a comment

Communiceren is gesneden koek. Toch?

Ik dacht dat communicatie voor mij gesneden koek was, maar met een baby communiceren is helemaal nieuw voor mij. Tijdens mijn zwangerschapsverlof ben ik dan ook op een andere manier bezig geweest met communicatie. Dat leverde soms de nodige problemen op…

De eerste weken: mijn pasgeboren dochtertje huilt.
Schone luier? Check.
Gegeten? Check.
Wat nu? Kon een baby maar op meerdere manieren communiceren, dan alleen door te huilen!

Gesproken woorden, foto’s, gezichtsuitdrukkingen, geschreven teksten, grafieken, afbeeldingen, filmpjes, gebaren: op allerlei manieren kunnen wij ons uitdrukken en wat doet een baby als er wat is? Alleen maar huilen…

Van de postduif en dorpsomroepers zijn wij gegaan naar de telefoon en brieven; vervolgens konden we via televisie, radio, flyers, posters en ander drukwerk communiceren. Leve de technologie! Tegenwoordig zijn er heel wat manieren bij gekomen: al lang kunnen we niet meer zonder e-mail en internetsites. Om mee te gaan met de tijd ‘moeten’ we ook communiceren via Twitter, Facebook, QR-codes en verschillende Apps. En mijn dochtertje kan alleen nog maar haar stem gebruiken; het arme kind…

Ook voor jouw bedrijf is het nodig om verschillende communicatiemiddelen te gebruiken om volwassen voor de dag te komen. Meerdere communicatiemiddelen naast elkaar gebruiken, versterkt de totale boodschap en maakt deze beter toegankelijk voor de ontvanger.

Posted in Algemeen | Leave a comment

Weer terug

Een deel van dit blog werd al even geleden verplaatst naar een andere website. Daarna ben ik er vanwege zwangerschapsverlof even tussenuit geweest.

Nu ben ik weer volop aan het werk en daarom wil ik ook mijn blog weer nieuw leven inblazen! Dus vanaf nu ga ik weer regelmatig bloggen. Om te beginnen zal ik twee dingen combineren: communicatie en mijn baby. Hopelijk vind je het leuk om te lezen hoe zij leert om te communiceren en wie weet steek je er zelf ook nog wat van op!

Posted in Algemeen | Leave a comment

Communicatie voor specifieke doelgroepen

Deelmarkt

De wensen van consumenten zijn talrijk. Bedrijven eisen ook steeds meer van producten. Omdat je met één standaardproduct toch niet iedereen volledig tevreden kunt stellen, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen verschillende groepen consumenten of bedrijven. Zo kun je de totale markt voor je product(en) opsplitsen in homogene deelmarkten. Binnen dit marktsegment willen de (potentiële) klanten hun behoefte op eenzelfde wijze bevredigd zien.

Het nut van segmenteren

“Ik verkoop mijn fietsen aan iedereen: jong, oud, mannen, vrouwen, sportieve en minder sportieve mensen, armere en rijkere personen, mensen uit de buurt en van verder weg en aan privépersonen, maar ook aan bedrijven. Waarom zou ik de markt in moeten delen?” aldus een fietsenverkoper. Natuurlijk kan de fietsenmaker een breed assortiment van fietsen aan een breed publiek willen verkopen. Hij moet dan verschillende merken hebben, verschillende prijsklassen, verschillende soorten fietsen (stadsfietsen, racefietsen, toerfietsen, ATB’s, elektrische fietsen), verschillende maten, etcetera. Als hij de enige fietsenverkoper in de regio is, zal het niet zo’n probleem zijn om de fietsen te verkopen.

Onderscheid je van je concurrenten

Als er echter in dezelfde straat een concurrent zit, die ook fietsen verkoopt, wordt het lastiger. Dan moet hij zich van de concurrent weten te onderscheiden. Als de fietsenmaker voor een deelmarkt kiest, kan hij alles daarop afstemmen: zijn assortiment fietsen, de prijzen en de promotie.

Gerichte communicatie

Stel dat de fietsenmaker kiest voor de oudere recreatieve fietser. Dan kan hij bijvoorbeeld toerfietsen en elektrische fietsen gaan verkopen. Hij kan nu heel gericht adverteren, bijvoorbeeld in het blad Fietsactief, wat gelezen wordt door de doelgroep of op SeniorPlaza.nl waar veel potentiële klanten online te vinden zijn. Bepaalde communicatiemiddelen zullen geschikter zijn dan andere. Je kunt kijken waar deze homogene groep mensen te vinden is en ze dus heel gericht benaderen.

Persoonlijke benadering

Teksten en afbeeldingen kunnen worden afgestemd op de doelgroep. De fietsenmaker kan zo de (potentiële) klanten op een manier benaderen, die ze ook echt aanspreekt. Hij kan inspelen op de specifieke behoefte die bij deze doelgroep aanwezig is en daarvoor een goede oplossing bieden. Een leuke actie zou kunnen zijn: “Niet allebei even fit, maar wilt u toch samen fietsen? Nu 25% korting op een elektrische fiets, bij aankoop van een toerfiets.”

Focus op de doelgroep

Door op een bepaalde doelgroep te focussen, heeft de fietsenmaker een voorsprong bij die groep op zijn concurrent. Het echtpaar dat graag samen wil fietsen, maar waarvan de één fitter is dan de ander, zal zich aangesproken voelen door de actie van de fietsenverkoper. Daardoor zullen deze mensen eerder naar hem toe gaan, dan naar de concurrent.

Inspelen op specifieke wensen

Doordat de fietsenverkoper te maken heeft met een homogene groep mensen, kan hij goed nagaan wat ze verder nog voor behoeften hebben. Misschien vinden ze het makkelijk dat de fietsen worden thuisbezorgd, misschien willen ze eerst instructie over een elektrische fiets of misschien wil deze groep mensen graag een onderhoudscontract voor de nieuwe fiets. Dit zijn allerlei zaken waar de fietsenmaker heel gericht op kan inspelen. Hij kan specifieke producten, accessoires en diensten aanbieden, die de doelgroep vraagt.

De fietsenmaker is overtuigd. Hij heeft de stap gezet om zich te richten op een specifieke doelgroep. Jij ook?

Posted in Algemeen | Leave a comment