Deelmarkt
De wensen van consumenten zijn talrijk. Bedrijven eisen ook steeds meer van producten. Omdat je met één standaardproduct toch niet iedereen volledig tevreden kunt stellen, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen verschillende groepen consumenten of bedrijven. Zo kun je de totale markt voor je product(en) opsplitsen in homogene deelmarkten. Binnen dit marktsegment willen de (potentiële) klanten hun behoefte op eenzelfde wijze bevredigd zien.
Het nut van segmenteren
“Ik verkoop mijn fietsen aan iedereen: jong, oud, mannen, vrouwen, sportieve en minder sportieve mensen, armere en rijkere personen, mensen uit de buurt en van verder weg en aan privépersonen, maar ook aan bedrijven. Waarom zou ik de markt in moeten delen?” aldus een fietsenverkoper. Natuurlijk kan de fietsenmaker een breed assortiment van fietsen aan een breed publiek willen verkopen. Hij moet dan verschillende merken hebben, verschillende prijsklassen, verschillende soorten fietsen (stadsfietsen, racefietsen, toerfietsen, ATB’s, elektrische fietsen), verschillende maten, etcetera. Als hij de enige fietsenverkoper in de regio is, zal het niet zo’n probleem zijn om de fietsen te verkopen.
Onderscheid je van je concurrenten
Als er echter in dezelfde straat een concurrent zit, die ook fietsen verkoopt, wordt het lastiger. Dan moet hij zich van de concurrent weten te onderscheiden. Als de fietsenmaker voor een deelmarkt kiest, kan hij alles daarop afstemmen: zijn assortiment fietsen, de prijzen en de promotie.
Gerichte communicatie
Stel dat de fietsenmaker kiest voor de oudere recreatieve fietser. Dan kan hij bijvoorbeeld toerfietsen en elektrische fietsen gaan verkopen. Hij kan nu heel gericht adverteren, bijvoorbeeld in het blad Fietsactief, wat gelezen wordt door de doelgroep of op SeniorPlaza.nl waar veel potentiële klanten online te vinden zijn. Bepaalde communicatiemiddelen zullen geschikter zijn dan andere. Je kunt kijken waar deze homogene groep mensen te vinden is en ze dus heel gericht benaderen.
Persoonlijke benadering
Teksten en afbeeldingen kunnen worden afgestemd op de doelgroep. De fietsenmaker kan zo de (potentiële) klanten op een manier benaderen, die ze ook echt aanspreekt. Hij kan inspelen op de specifieke behoefte die bij deze doelgroep aanwezig is en daarvoor een goede oplossing bieden. Een leuke actie zou kunnen zijn: “Niet allebei even fit, maar wilt u toch samen fietsen? Nu 25% korting op een elektrische fiets, bij aankoop van een toerfiets.”
Focus op de doelgroep
Door op een bepaalde doelgroep te focussen, heeft de fietsenmaker een voorsprong bij die groep op zijn concurrent. Het echtpaar dat graag samen wil fietsen, maar waarvan de één fitter is dan de ander, zal zich aangesproken voelen door de actie van de fietsenverkoper. Daardoor zullen deze mensen eerder naar hem toe gaan, dan naar de concurrent.
Inspelen op specifieke wensen
Doordat de fietsenverkoper te maken heeft met een homogene groep mensen, kan hij goed nagaan wat ze verder nog voor behoeften hebben. Misschien vinden ze het makkelijk dat de fietsen worden thuisbezorgd, misschien willen ze eerst instructie over een elektrische fiets of misschien wil deze groep mensen graag een onderhoudscontract voor de nieuwe fiets. Dit zijn allerlei zaken waar de fietsenmaker heel gericht op kan inspelen. Hij kan specifieke producten, accessoires en diensten aanbieden, die de doelgroep vraagt.
De fietsenmaker is overtuigd. Hij heeft de stap gezet om zich te richten op een specifieke doelgroep. Jij ook?