Bordje leeg

Mijn dochtertje is nieuwsgierig. Ze wil alles meemaken wat er om haar heen gebeurt. Maar dan komt er eten… meteen is ze een en al aandacht! Totdat ze weer iets hoort of iets anders ziet bewegen; dan is ze de focus op het eten direct alweer kwijt. Nu snap ik waarom een lepeltje al snel in een autootje met allerlei geluidjes verandert: dan blijft het eten interessant totdat het bordje leeg is.

We hebben het tegenwoordig druk. Het was een gouden zet om bij treinstations een krant op tabloidformaat uit te geven. In die kranten staan korte stukjes tekst met duidelijke koppen. Het stuk dat reizigers in de trein zitten, kunnen ze net een overzicht krijgen van het belangrijkste nieuws. Geen diepgaande achtergrondartikelen en lange lappen tekst.

Vanaf dat moment gingen veel kranten over naar hetzelfde formaat. Ook in de landelijke dagbladen kwamen veel korte tekstjes, toepasselijke foto’s en hele duidelijke koppen, zodat de lezers makkelijk de koppen kunnen snellen. Op een paar onderwerpen wordt dieper in gegaan.

Tekst op website
Op internet is dit nog veel meer het geval. Mensen zoeken naar informatie en willen deze informatie zo snel mogelijk vinden. Let er daarom op dat je op jouw website kort en bondig bent: gebruik niet teveel tekst. Waarom komt de bezoeker naar de website? Wat wil je de bezoeker laten doen? Combineer deze twee zaken en maak je website klaar voor de haastige bezoeker: zorg dat hij snel vindt wat hij zoekt en dat hij dan meteen aangezet wordt tot het maken van een afspraak of het kopen van jouw product of het inschrijven voor jouw nieuwsbrief.

De internetgebruiker is net een baby: hij kan zich niet lang concentreren en zit dus niet te wachten op lange lappen tekst. Niet op je website, niet in je blogs en ook niet in je nieuwsbrief. Dus zorg voor ‘een autootje’ op de website of in je nieuwsbrief en houd de aandacht van de lezer vast totdat ‘het bordje’ leeg is!

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>