Bloggen

Vandaag is mijn eerste blogbericht een feit. Ik ben al even van plan om een blog op mijn website te zetten, maar wilde er eerst een plan voor maken. Als je met bloggen een bepaald doel voor ogen hebt, is het handig om eerst goed na te denken, voordat je gaat bloggen. Mijn eerste blogonderwerp is dan ook ‘bloggen’.

Wat is bloggen?

Het woord ‘blog’ komt van weblogs. Blogs zijn websites waar de blogger content op plaatst. Het nieuwste bericht verschijnt bovenaan de pagina. Meestal is de inhoud van een blog tekst, maar het kan ook een foto, audio of video zijn. Voor de bloglezers is het meestal mogelijk om te reageren op de blogs.

Waarom ga je bloggen?

Bloggen is erg laagdrempelig; je kan er zo mee beginnen. Bovendien zijn de kosten van een blog laag. Bloggen wordt door veel mensen en bedrijven gebruikt om eigen ideeën over te brengen. Je kan bloggen gebruiken om te vertellen over een hobby, een mening te verkondigen en te laten zien waar je interesses liggen. Bedrijven bloggen over nieuwe producten en geven informatie over hun vakgebied.

Veel blogs worden vaak bijgewerkt. Het is een middel dat daarom vaak gebruikt wordt voor teksten over actuele zaken en gebeurtenissen. Via een blog kun je anderen wat leren of beïnvloeden. Ook kan door derden makkelijk een reactie gegeven worden, waardoor het mogelijk is meningen van anderen te peilen.

Al met al is er veel mogelijk met een weblog. Belangrijk is wel dat je vooraf bedenkt wat je met een blog wilt bereiken. Met de doelstelling in het achterhoofd is het makkelijker schrijven!

Wie leest een blog?

Mensen die eerder nieuws willen lezen, dan wanneer het bijvoorbeeld in de krant of een vakblad staat, lezen blogs. Ook voor achtergronden van actuele onderwerpen wordt vaak op blogs gekeken. Mensen die informatie zoeken over een bepaald onderwerp, komen via internet vaak op blogs terecht. En mensen die graag van anderen wat willen leren, lezen blogs waar tips gegeven over bepaalde onderwerpen.

Hoe te beginnen met bloggen?

Bedenk eerst waarom je wilt bloggen. Formuleer een doelstelling en houd deze in gedachten bij het schrijven. Als je regelmatig nieuwe berichten wilt publiceren, is het verstandig een plan te maken. Maak hiervoor een lijst met onderwerpen waar je het in je posts over wilt hebben. Door te brainstormen en allerlei subonderwerpen te bedenken krijg je vanzelf een lange lijst met onderwerpen. Je kunt deze vervolgens eventueel indelen naar verschillende thema’s en er een logische volgorde aan geven. Zorg voor een mooie opbouw, zodat men uitkijkt naar je volgende artikel. Dan ben je klaar om je eerste berichten te schrijven!

Programma’s

Er zijn verschillende partijen waarbij je zelf een weblog bij kan houden. Veel gebruikte programma’s om een blog bij te houden zijn WordPress, Blogger of Web-log.nl. Je kunt een weblog toevoegen aan een bestaande internetsite, maar er ook een aparte website voor gebruiken. In het laatste geval moet je een naam voor je weblog verzinnen, die duidelijk maakt waarover je schrijft. Daarmee wordt je beter gevonden door zoekmachines.

Start

Nou, ik ben in elk geval met bloggen gestart! Heb je nog vragen over bloggen? Reageer dan op mijn artikel. Ik ben ook erg benieuwd naar ervaringen van anderen met bloggen. Dus laat het me weten.

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>