Synergie

In mijn vorige blogartikel heb ik verteld dat het belangrijk is om goed te communiceren. Er zijn veel verschillende communicatiemiddelen om een boodschap over te brengen. Door diverse middelen te combineren, creëer je meer dan dat je de afzonderlijke middelen los gebruikt: synergie. Het is goed om na te denken hoe het beste resultaat bereikt kan worden.

Communicatiestrategie

Communiceren doen we elke dag. Voor bedrijven is het belangrijk om optimaal gebruik te maken van de verschillende communicatiemiddelen. “Ik moet een website en Twitteraccount hebben, want dat hoort er tegenwoordig bij” is een veelgehoorde uitspraak. Een Twitteraccount aanmaken omdat ‘iedereen’ het heeft, is een slechte reden. Ik ken een communicatiespecialist die zelf geen website heeft! Dat is voor haar een bewuste keuze en haar redenatie snijdt hout. Het is onderdeel van haar communicatiestrategie.

Een communicatiestrategie, dat klinkt misschien ingewikkeld. Wat heeft een bedrijf aan een Twitteraccount als je niet weet wat je moet melden? Of wat heb je eraan als de mensen die je wilt bereiken niet op Twitter zitten? Dat klinkt al een heel stuk makkelijker. Dit zijn vragen waar het bij een communicatiestrategie om draait.

Bij het opstellen van een communicatiestrategie begin je bij de boodschap en niet bij het communicatiemiddel. Het kan er dan op neerkomen dat je, omdat persoonlijk contact met klanten voor jou zo belangrijk is, besluit om geen gebruik te maken van online media.

NS communiceert goed

In mijn vorige blogbericht schreef ik over de NS. Laten we nu ook weer even teruggaan de NS. Stel dat het komend weekend weer gaat sneeuwen. De NS heeft op de website, in de media en via sociale media vermeldt dat er een aangepaste dienstregeling is. Via diezelfde kanalen houdt ze reizigers op de hoogte van treinen die wel rijden. De NS heeft een app en een sms-diens geïntroduceerd, waarmee reizigers precies op de hoogte gehouden worden van de treinen op het traject waar zij regelmatig op reizen. Uiteraard wordt er op de stations juiste informatie gegeven op vertrekborden en door medewerkers op de perrons. Omdat reizigers wat langer moeten wachten dan normaal, wordt er op deze koude dag gratis warme chocolademelk uitgedeeld. Reizigers hoeven niet lang op de koude perrons te wachten, want ze weten wanneer hun trein komt en kunnen dus in de warme stationshal blijven. Omdat de NS duidelijk heeft uitgelegd waarom sommige problemen niet direct op te lossen zijn; omdat de NS waardering en begrip toont voor de problemen van de reiziger, direct met oplossingen komt en omdat de NS duidelijk communiceert zullen er veel minder klachten ontstaan.

Mooie woorden, maar wat heb ik eraan?

Ik hoor je nu denken: dat zijn mooie woorden, maar wat heb ik eraan? Net zoals bij de NS kan uw bedrijf profiteren van goede communicatie. Hierbij hoeft het niet om klachten te gaan. Een hogere betrokkenheid van je bestaande klanten levert je meer opdrachten op. Een duidelijke en herkenbare uitstraling van jouw bedrijf, levert je meer nieuwe klanten op. En dat bereik je mede door een goede en doordachte communicatie.

Ik hoor graag wat jij van dit artikel vindt. Ook hoor ik graag over ervaringen van anderen. Wat heeft het afstemmen van verschillende communicatiemiddelen jou opgeleverd?

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>